1

 

 
 

Tadeusz K. alias Klucznik

Zaawansowany

:)

Znajomi:


Brak znajomych.

0 - subskrybentów
śledź mój blog!

 

Moje wpisy:

  • 21 marzec 2011

    Broń Śrutowa - Dubeltówka

    Dubeltówka Broń myśliwską możemy podzielić na trzy rodzaje. Wyróżniamy broń śrutowa, kulowa i kombinowana. Tym razem przyjrzymy się budowie i zastosowaniu dubeltówki, która zaliczana jest do uzbrojenia śrutowego. Dubeltówka składa się z czterech części, czyli osady, baskili, luf i czułenka. Kaliber jej oznaczony jest zespołem liczb, np. 12/70 (12 to nr kalibru, 70 długość komory nabojowej). Dodatkowo wś…

    czytaj więcej » 4


  • 15 marzec 2011

    Polowanie z podchodu

    Polowanie z podchodu Współczesnym myśliwym trudno sobie wyobrazić, że dawniej nie polowano choćby z podestu na drzewie, albo z zawisu. A przecież metody te stały się dopiero popularne w latach siedemdziesiątych. Zwierzyna więc była najczęściej pozyskiwana za sprawą polowań z podchodu.Kiedy w takim razie polować? Najlepiej wybierać dni pochmurne, mokre, wietrzne, ponieważ przy takich warunkach pogodowych zwiększa się szan…

    czytaj więcej » 4


  • 08 luty 2011

    Pozwolenie na broń myśliwską

    Pozwolenie na broń myśliwską Gdybyśmy przeprowadzili sondę wśród myśliwych, czy pamiętają dzień, w którym otrzymali uprawnienia do posiadania broni myśliwskiej, na wielu twarzach od razu pojawił by się uśmiech. Co prawda chwila ta miała charakter symboliczny, ale zdobycie stosownych uprawnień wymagało ogromnego zachodu…Broń myśliwska jest niezbędnym elementem ekwipunku każdego łowczego, trudno bowiem wyobrazić sobie po…

    czytaj więcej » 2


  • 29 grudzień 2010

    Staropolskie potrawy - pieczeń z dziczyzny po staropolsku

    Staropolskie potrawy - Dziczyzna na świątecznym stole to prawdziwy ukłon w stronę kuchni staropolskiej, a przecież święta Bożego Narodzenia to czas przepełniony tradycjami i obyczajami. Pojawienie się w trakcie rodzinnych uczt potraw z dzikiej zwierzyny doda wytrawności i skusi z pewnością wybrednych smakoszy. Przecież z pozyskaniem odpowiedniego mięsa nie będzie w tym czasie trudno, ponieważ sezon łowiecki trwa.Składniki:…

    czytaj więcej » 0


zobacz wszystkie wpisy blogera

Do tej pory Blog odwiedziło: 8293 osób!


0.052897